2014. szeptember 3., szerda

Szezámos, parmezános keksz

Egy igazi vendégvárós sósság.
Nehéz olyan kekszet sütni, ami tényleg hasonlít a boltira és nem omlós, hanem ropogós lesz. De most sikerült találnom egy ilyen receptet itt, ami annyira megtetszett, hogy ki kellett próbálnom. Nagyon megérte, mert felkerült a sósak toplistájára. Lehet tetszés szerint variálni és még egészségesnek is mondható, mert nem sok vajat tartalmaz és a lisztekkel is játszottam egy kicsit. Próbáljátok ki, szuper lett!





Szezámos, parmezános keksz
Hozzávalók (3 gáztepsihez):
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g zabliszt
50 g fehér liszt
5 g só
pici bors és cayenne bors
1 teáskanál kakukkfű
50 g szezámmag
20 g mák
70 g vaj
110 g hideg víz

olívaolaj

parmezán

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, tegyük hozzá a fűszereket, a mákot és a szezámmagot és morzsoljuk össze az apró kockára vágott vajjal. Folyamatosan adjuk hozzá a vizet és gyúrjunk belőle egy enyhén rugalmas, puha tésztát. (Ne linzer tészta állagú legyen!) Vágjuk 3 részre a kész tésztát, majd nyújtsuk ki egész vékonyra, akár tésztanyújtóval is lehet és szaggassunk pogácsa szaggatóval vagy tetszés szerint bármilyennel kisebb-nagyobb kekszeket.
Sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt gáztepsire, spricceljük meg olívaolajjal, szórjuk meg egy pici sóval és reszelt parmezánnal.
Előmelegített 190°C-os sütőbe 13-14 percig süssük. Akkor jó, amikor az aljának már van egy kis színe. Szárítsuk ki rendesen, mert így lesz ropogós. A vége felé érdemes többször ránézni.
Miután kihűlt, tegyük kekszes dobozba.




1 megjegyzés: